MELCISORI – ANUL 1940

MELCISORI – ANUL 1940

Melcisori – insiropati, aromati, deliciosi.

MELCISORI- ANUL 1940
Timp preparare
2 hrs 30 mins
 

Textul original al retetei: 

“1 kgr. faina, 150 gr. unt, 6 oua (albusele spuma), 50 gr. drojdie, 250 gr. zahar, 1 lingurita sare, 1 pahar lapte, ½ baton vanilie, 1 lingura untdelemn, 1 lingura smantana, coaja de lamaie, 1 lingura rom […]; ½ kg nuca pisata, 3 linguri zahar, coaja de portocale. Sirop: 300 gr. zahar, 2 pahare apa, 1 lingura zeama de lamaie, 1 baton vanilie.

Se dizolva drojdia cu putin lapte, mai mult rece si cu putina faina. Se lasa sa creasca. Se amesteca in loc cald galbenusurile cu sare apoi cu zaharul, untdelemnul, smantana, romul, lamaia, vanilia, pana se topeste zaharul. Cand maiaua e crescuta, se amesteca albusurile spuma cu zaharul si galbenusurile si imediat cu maiaua. Se framanta ½ ora si apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca. Se lasa sa creasca la loc cald […].

Din acest aluat, dupa ce s-a dospit, se intinde cu sucitorul o foaie groasa de ½ cm, se stropeste cu unt incalzit, se presara cu nuca pisata, amestecata cu zahar si coaja de portocale. Se ruleaza strans, se taie bucati cam de 4 cm. Se aseaza cu taietura in jos pe tava unsa si se lasa la crescut. Cand sunt bine crescute, se ung cu ou si se dau la cuptor la un foc potrivit. Cand sunt copti, se insiropeaza si se presara cu nuca pisata…”

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940

tip: Desert
pentru: 6 persoane
Ingrediente
Aluat:
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 pahar lapte
  • 6 oua
  • 1 lingurita sare
  • 250 g zahar
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura smantana
  • 1 lingura rom
  • coaja rasa de lamaie
  • putina esenta de vanilie (sau 1/2 baton vanilie)
  • 150 g unt
Umplutura:
  • putin unt incalzit
  • 500 g miez de nuca pisat
  • 3 linguri zahar
  • coaja rasa de portocale
Pentru copt:
  • galbenus ou pentru uns melcisorii
  • putin ulei pentru uns tava
Sirop:
  • 300 g zahar
  • 2 pahare apa
  • putina esenta de vanilie (sau 1 baton vanilie)
  • 1 lingura zeama de lamaie
Pentru presarat pe deasupra:
  • putina nuca pisata
Instructiuni
  1. Se pregateste aluatul astfel: 

    – maiaua: se dizolva drojdia cu laptele caldut, se amesteca si cu putina faina si cu 2-3 lingurite de zahar (consistenta sa fie ca un aluat de clatite). Se lasa sa creasca.

    – galbenusurile se amesteca bine cu jumatate din cantitatea de sare, apoi cu restul de zahar, uleiul, smantana, romul, coaja de lamaie rasa si vanilia, pana se topeste zaharul

    – albusurile se bat spuma cu restul de sare

    – cand maiaua e crescuta, se amesteca usor albusurile spuma cu compozitia de galbenusuri si imediat cu maiaua. Se amesteca intreaga compozitie cu restul de faina si se framanta bine, apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca.

    – se lasa sa creasca aluatul la loc cald

  2. Cand aluatul a crescut, se pregatesc melcisorii astfel: 

    – se intinde cu sucitorul o foaie groasa de ½ cm

    – se stropeste cu unt incalzit (sau se unge cu o pensule de bucatarie)

    – se presara cu nuca pisata, amestecata cu zahar si coaja de portocale.

    – se ruleaza strans si apoi se taie bucati cam de 4 cm

  3. Se aseaza melcisorii cu taietura in jos pe tava unsa si se lasa la crescut

  4. Cand sunt bine crescuti, se ung cu ou si se dau la cuptor la un foc potrivit

  5. Se pregateste siropul din zahar (300 g), apa (2 pahare), putina esenta de vanilie (sau 1 baton vanilie) si zeama de lamaie (1 lingura)

  6. Cand melcisorii sunt copti, se scot din cuptor, se insiropeaza si se presara cu nuca pisata

  7. Se servesc

Note reteta

Punem rom si nu esenta de rom.
Melcisori– insiropati, aromati, deliciosi.


Related Posts

PRAJITURA “SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

PRAJITURA “SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

Facebook Prajitura Scufita Rosie – foarte usor de pregatit, foarte buna si foarte aspectuoasa! Print PRAJITURA “SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986 Timp preparare 30 mins Timp gatire 35 mins Timp total 1 hr 5 mins   Textul original al retetei: “Blatul: 4 oua, 4 linguri zahar […]

INGHETATA DE PORTOCALE – ANUL 1929

INGHETATA DE PORTOCALE – ANUL 1929

Facebook Inghetata de portocale – o inghetata foarte buna si foarte simplu de pregatit.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.