Prajitura de zahar ars – o prajitura de post aromata si delicioasa.

Textul original al retetei: „Ardem 1 litra de zahar tos pe un foc iute pana se face maron si-l stingem cu o litra de apa. Dupa ce s-a disolvat bine zaharul il dam la rece. Deoparte se taie bucati de dulceata de caise, portocale, piersici, prune, smochine etc. Se ia zaharul de la rece, se pune un varf de cutit de bicarbonat si se adauga in chip de ploaie o litra de faina batand mereu cu telul sa nu se faca cocoloase. Ungem tava cu untdelemn si presarata cu pesmet. Se toarna compozitia pe jumatate, asezam dulceata apoi turnam si restul compozitiei si deasupra pune miejii de nuca daca n-avem migdale sau alune. Ca mirodenii punem orice fel de miros (vanilie, rom, lamaie, portocale). Se coace la un foc iute.”
Sursa: Carte de bucate, Eliza St. Popescu, est.1929-1948
- 250 g zahar tos
- 250 ml apa
- 250 g faina
- 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu alimentar
- putina coaja de lamaie
- fructe din dulceata (piersici, portocale, caise, prune, smochine etc.)
- 50 g nuca pisata (sau alune / migdale)
- putin ulei pentru uns tava
- putin pesmet pentru tapetat tava
-
Se arde zaharul tos (250 g) pe un foc iute pana se coloreaza frumos (atentie sa nu se arda) si se stinge cu apa (250 ml)
-
Amestecam bine, incontinuu, zaharul ars cu apa astfel incat acesta sa se dizolve integral
-
Dupa ce s-a dizolvat bine zaharul se da la rece
-
Separat, fructele din dulceata se taie in bucatele mai mici (daca e cazul)
-
Se ia zaharul de la rece, se pune un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar, putina coaja rasa de lamaie si se adauga sub forma de ploaie faina (250 g) avand grija sa nu se faca cocoloase
-
Se unge tava cu putin ulei si se tapeteaza cu pesmet
-
Se toarna in tava compozitia pe jumatate, intr-un strat, apoi punem un strat de fructe din dulceata; se toarna si restul compozitiei si deasupra se presara nuca pisata (sau, la alegere, alune sau migdale pisate)
-
Se pune prajitura la cuptor si se coace aproximativ 30 minute
-
Cand e gata, se taie prajitura in tava, sub forma de patratele / dreptunghiuri
-
Se asaza frumos pe platoul de servit
-
Se serveste
Asa cum indica reteta originala, fructele din dulceata le punem la alegere (caise, portocale, piersici, prune, smochine etc). Eu am folosit dulceata de piersici si portocale.
In compozitia de zahar ars putem pune fie putina coaja rasa de lamaie, fie de portocala, fie vanilie, rom. Eu am ales sa pun coaja rasa de lamaie.
Prajitura cu zahar ars – o prajitura de post aromata si delicioasa.