PRAJITURA CU ZAHAR ARS – PERIOADA 1929-1948

PRAJITURA CU ZAHAR ARS – PERIOADA 1929-1948

Prajitura de zahar ars  – o prajitura de post aromata si delicioasa.

PRAJITURA CU ZAHAR ARS – PERIOADA 1929-1948
Timp preparare
1 hr 30 mins
 

Textul original al retetei: „Ardem 1 litra de zahar tos pe un foc iute pana se face maron si-l stingem cu o litra de apa. Dupa ce s-a disolvat bine zaharul il dam la rece. Deoparte se taie bucati de dulceata de caise, portocale, piersici, prune, smochine etc. Se ia zaharul de la rece, se pune un varf de cutit de bicarbonat si se adauga in chip de ploaie o litra de faina batand mereu cu telul sa nu se faca cocoloase. Ungem tava cu untdelemn si presarata cu pesmet. Se toarna compozitia pe jumatate, asezam dulceata apoi turnam si restul compozitiei si deasupra pune miejii de nuca daca n-avem migdale sau alune. Ca mirodenii punem orice fel de miros (vanilie, rom, lamaie, portocale). Se coace la un foc iute.”

Sursa: Carte de bucate, Eliza St. Popescu, est.1929-1948

tip: Desert
pentru: 4 persoane
Ingrediente
  • 250 g zahar tos
  • 250 ml apa
  • 250 g faina
  • 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu alimentar
  • putina coaja de lamaie
  • fructe din dulceata (piersici, portocale, caise, prune, smochine etc.)
  • 50 g nuca pisata (sau alune / migdale)
  • putin ulei pentru uns tava
  • putin pesmet pentru tapetat tava
Instructiuni
  1. Se arde zaharul tos (250 g) pe un foc iute pana se coloreaza frumos (atentie sa nu se arda) si se stinge cu apa (250 ml)

  2. Amestecam bine, incontinuu, zaharul ars cu apa astfel incat acesta sa se dizolve integral

  3. Dupa ce s-a dizolvat bine zaharul se da la rece

  4. Separat, fructele din dulceata se taie in bucatele mai mici (daca e cazul)

  5. Se ia zaharul de la rece, se pune un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar, putina coaja rasa de lamaie si se adauga sub forma de ploaie faina (250 g) avand grija sa nu se faca cocoloase

  6. Se unge tava cu putin ulei si se tapeteaza cu pesmet

  7. Se toarna in tava compozitia pe jumatate, intr-un strat, apoi punem un strat de fructe din dulceata; se toarna si restul compozitiei si deasupra se presara nuca pisata (sau, la alegere, alune sau migdale pisate)

  8. Se pune prajitura la cuptor si se coace aproximativ 30 minute

  9. Cand e gata, se taie prajitura in tava, sub forma de patratele / dreptunghiuri

  10. Se asaza frumos pe platoul de servit

  11. Se serveste

Note reteta

Asa cum indica reteta originala, fructele din dulceata le punem la alegere (caise, portocale, piersici, prune, smochine etc). Eu am folosit dulceata de piersici si portocale.
In compozitia de zahar ars putem pune fie putina coaja rasa de lamaie, fie de portocala, fie vanilie, rom. Eu am ales sa pun coaja rasa de lamaie.
Prajitura cu zahar ars – o prajitura de post aromata si delicioasa.


Related Posts

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

Facebook Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

Facebook Prajitura cu marmelada si nuci – o prajitura foarte buna.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.