Sarmale de post cu varza acra – dulci-acrisoare, fine, foarte gustoase.
Textul original al retetei: „Proportii pentru 6 persoane: 2 verze acre, 2 dl. untdelemn, pentru compozitie, 3 cepe, 200 gr. orez, 15 gr. sare, un dl. bulion de rosii, 100 gr. stafide, 500 gr. rosii, ½ dl. untdelemn pentru deasupra. Se aleg foile [n.r. de varza], se umple cu orez facut astfel: se incinge untdelemnul, i se adauga ceapa marunt taiata, se tine pana se albeste, se adauga orezul, se albeste si el, se mai pune sare, putin bulion sau 2 rosii, stafidele. Se fac sarmalele mari pentru acest fel de mancare. Ele se aseaza intr-o cratita, pe fundul careia se pune o foaie groasa de varza, apoi un strat de varza taiata fin ca taiteii, unul de rosii, unul de sarmale, se mai repeta pana la suprafata vasului. Cand se termina cu un strat de varza, se umple cu apa si se da la fiert 2 ore. Se scoate si se aseaza pe o farfurie si se dau reci la masa ca felul I sau in zilele de post ca felul II sau III”
Sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. 1930
- 2 verze acre
- 200 ml ulei
- 3 cepe
- 200 g orez
- sare
- 100 g stafide
- 500 g rosii sau cateva linguri de bulion/pasta de rosii
-
Se desfac foile de varza acra si se pregatesc pentru sarmale (se indeparteaza cotorul si daca frunza este prea mare se taie in doua)
-
Separat se pregateste umplutura astfel: ceapa tocata marunt se rumeneste putin in uleiul bine incins; se adauga orezul amestecand incontinuu cateva minute apoi se adauga putin bulion de rosii sau 2 rosii, stafidele, putina sare si daca e necesar putina apa. Lasam sa fiarba cateva minute astfel incat compozitia sa devina omogena.
-
Se fac sarmalele din foile de varza acra si aceasta compozitie de orez
-
Intr-o cratita, se pune pe fundul ei o foaie groasa de varza, apoi un strat de varza taiata marunt, un strat de rosii tocate marunt sau bulion de rosii, un strat de sarmale apoi iar un start de varza taiata marunt, unul de rosii sau bulion, unul de sarmale si tot asa pana punem toate sarmalele. Se termina cu un strat de varza.
-
Daca in tigaia in care am pregatit umplutura a ramas ulei, acesta se toarna peste ultimul strat din oala cu sarmale, daca nu, adaugam putin ulei
-
Se pune apa peste sarmale si se dau la fiert aproximativ 2 ore
-
Cand sunt gata, sarmalele se servesc calde sau reci (sunt bune in ambele variante)
Sarmale de post cu varza acra – dulci-acrisoare, fine, foarte gustoase.