Ciorba de fasole uscata – o ciorba fina, dulceaga, aromata, excelenta.
Textul original al retetei: „(6 pers.) Cantitati: 300 gr. fasole uscata, 1 morcov, 1 postarnac, 1 patrunjel, 2 cepe, 2 linguri de untdelemn, sare si patrunjel verde. Fasolea aleasa se spala si se pune sa fiarba cu apa rece. Cand da primul clocot, se schimba apa, inlocuindu-se cu alta fierbinte. Se adauga apoi ceapa taiata marunt. Cand fasolea e pe jumatate fiarta, se adauga zarzavatul taiat in fire subtiri. Cand plesneste pielita, se adauga sarea. In timpul verii se pun felii de rosii si ardei. Cand fasolea e bine fiarta, se serveste cu patrunjel verde tocat.”
Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre. Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940
- 300 g fasole boabe
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1 radacina patrunjel
- sare
- 2 linguri ulei
- patrunjel verde
-
fasolea pusa la inmuiat de seara, se scurge de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert in apa rece
-
cand da primul clocot, se schimba apa, inlocuindu-se cu alta apa fierbinte
-
se adauga apoi ceapa taiata marunt
-
cand fasolea e pe jumatate fiarta, se adauga zarzavatul taiat marunt (morcovul, pastranacul si radacina de patrunjel)
-
cand plesneste pielita boabelor de fasole, se adauga sarea si uleiul
-
cand fasolea e bine fiarta, se adauga patrunjel verde tocat marunt
-
se serveste
Asa cum indica reteta originala, in timpul verii se pun in ciorba si felii de rosii si ardei.
Ciorba de fasole uscata – o ciorba fina, dulceaga, aromata, excelenta.