MUCENICI – ANUL 1940

MUCENICI – ANUL 1940

Mucenici – aromati, fragezi, deliciosi

MUCENICI – ANUL 1940
Timp preparare
3 hrs
 

Textul original al retetei: „1 kgr. faina, 150 gr. unt, 6 oua (albusele spuma), 50 gr. drojdie, 250 gr. zahar, 1 lingurita sare, 1 pahar lapte, ½ baton vanilie, 1 lingura untdelemn, 1 lingura smantana, coaja de lamaie, 1 lingura rom […]. Se dizolva drojdia cu putin lapte, mai mult rece si cu putina faina. Se lasa sa creasca. Se amesteca in loc cald galbenusurile cu sare apoi cu zaharul, untdelemnul, smantana, romul, lamaia, vanilia, pana se topeste zaharul. Cand maiaua e crescuta, se amesteca albusurile spuma cu zaharul si galbenusurile si imediat cu maiaua. Se framanta ½ ora si apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca. Se lasa sa creasca la loc cald […]. Din aluat se intind rulouri de grosimea degetului mic, se impletesc in doua, se da forma de 8. Se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit. Cand sunt reci, se ung cu miere si se presara cu nuca.”

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940

tip: Desert
pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 pahar lapte
  • 6 oua
  • 1 lingurita sare
  • 250 g zahar
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura smantana
  • 1 lingura rom
  • coaja rasa lamaie
  • putina esenta vanilie (sau 1/2 baton vanilie)
  • 150 g unt
  • cateva galbenusuri de ou
  • miez de nuca pisat
  • miere
Instructiuni
  1. Se pregateste maiaua astfel: se dizolva drojdia cu laptele caldut, se amesteca si cu putina faina si cu 2-3 lingurite de zahar (consistenta sa fie ca un aluat de clatite). Se lasa sa creasca.

  2. Galbenusurile se amesteca bine cu jumatate din cantitatea de sare, apoi cu restul de zahar, uleiul, smantana, romul, coaja de lamaie rasa si vanilia, pana se topeste zaharul.

  3. Albusurile se bat spuma cu restul de sare.

  4. Cand maiaua e crescuta, se amesteca usor albusurile spuma cu compozitia de galbenusuri si imediat cu maiaua. Se amesteca  intreaga compozitie cu restul de faina si se framanta bine, apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca.

  5. Se lasa sa creasca  aluatul la loc cald

  6. Cand aluatul a crescut, se pregatesc mucenicii astfel: se intind rulouri de grosimea degetului mic, se impletesc in doua, se da forma de 8.

  7. Mucenicii se pun distantati intr-o tava unsa cu ulei si se lasa sa creasca apoi se ung cu  galbenus de ou si se coc la foc potrivit.

  8. Cand mucenicii sunt reci, se ung cu miere lichida (daca mierea e zaharisita o topim) si se presara cu nuca.

  9. Se servesc

Note reteta

Punem rom si nu esenta de rom.
Mucenici – aromati, fragezi, deliciosi


Related Posts

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

PRAJITURA ARDELENEASCA – ANUL 1943

Facebook Prajitura ardeleneasca – o prajitura foarte frageda si foarte gustoasa.

PRAJITURA CU SIROP DE PORTOCALE – ANUL 1959

PRAJITURA CU SIROP DE PORTOCALE – ANUL 1959

Facebook Prajitura cu sirop de portocale – o prajitura usor de pregatit, foarte gustoasa si foarte aromata.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.