Mucenici – aromati, fragezi, deliciosi

Textul original al retetei: „1 kgr. faina, 150 gr. unt, 6 oua (albusele spuma), 50 gr. drojdie, 250 gr. zahar, 1 lingurita sare, 1 pahar lapte, ½ baton vanilie, 1 lingura untdelemn, 1 lingura smantana, coaja de lamaie, 1 lingura rom […]. Se dizolva drojdia cu putin lapte, mai mult rece si cu putina faina. Se lasa sa creasca. Se amesteca in loc cald galbenusurile cu sare apoi cu zaharul, untdelemnul, smantana, romul, lamaia, vanilia, pana se topeste zaharul. Cand maiaua e crescuta, se amesteca albusurile spuma cu zaharul si galbenusurile si imediat cu maiaua. Se framanta ½ ora si apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca. Se lasa sa creasca la loc cald […]. Din aluat se intind rulouri de grosimea degetului mic, se impletesc in doua, se da forma de 8. Se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit. Cand sunt reci, se ung cu miere si se presara cu nuca.”
Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940
- 1 kg faina
- 50 g drojdie proaspata
- 1 pahar lapte
- 6 oua
- 1 lingurita sare
- 250 g zahar
- 1 lingura ulei
- 1 lingura smantana
- 1 lingura rom
- coaja rasa lamaie
- putina esenta vanilie (sau 1/2 baton vanilie)
- 150 g unt
- cateva galbenusuri de ou
- miez de nuca pisat
- miere
-
Se pregateste maiaua astfel: se dizolva drojdia cu laptele caldut, se amesteca si cu putina faina si cu 2-3 lingurite de zahar (consistenta sa fie ca un aluat de clatite). Se lasa sa creasca.
-
Galbenusurile se amesteca bine cu jumatate din cantitatea de sare, apoi cu restul de zahar, uleiul, smantana, romul, coaja de lamaie rasa si vanilia, pana se topeste zaharul.
-
Albusurile se bat spuma cu restul de sare.
-
Cand maiaua e crescuta, se amesteca usor albusurile spuma cu compozitia de galbenusuri si imediat cu maiaua. Se amesteca intreaga compozitie cu restul de faina si se framanta bine, apoi se adauga treptat untul incalzit, impaturind mereu coca.
-
Se lasa sa creasca aluatul la loc cald
-
Cand aluatul a crescut, se pregatesc mucenicii astfel: se intind rulouri de grosimea degetului mic, se impletesc in doua, se da forma de 8.
-
Mucenicii se pun distantati intr-o tava unsa cu ulei si se lasa sa creasca apoi se ung cu galbenus de ou si se coc la foc potrivit.
-
Cand mucenicii sunt reci, se ung cu miere lichida (daca mierea e zaharisita o topim) si se presara cu nuca.
-
Se servesc
Punem rom si nu esenta de rom.
Mucenici – aromati, fragezi, deliciosi