Crema de zmeura – desert aromat, fin, delicios.
Textul original al retetei: „4 oua, 200 g zahar pudra, ½ kg zmeura, 1 ceasca lapte, 75 g zahar tos. Se bat albusurile spuma, se adauga 150 g zahar pudra si fructele zdrobite. Se asaza aceasta crema in forma de pepene pe o farfurie si se acopera cu 50 g zahar tos. Separat se pregateste un sos: se arde restul de zahar pudra, se stinge cu lapte si se toarna peste galbenusurile frecate cu restul de zahar tos. Se amesteca pe masina pana se ingroasa. Se toarna sosul imprejurul cremei.”
Sursa: Carte de bucate, Rada Nicolae, Maria Iliescu, Elena Baltag, 1965
- 4 oua
- 200 g zahar pudra
- 500 g zmeura
- 1 ceasca lapte
- 75 g zahar tos
- putina sare
-
Zmeura se zdrobeste apoi se trece printr-o sita, frecand bine cu o lingura de lemn astfel incat cat mai multa pulpa sa treaca prin sita si astfel sa obtinem o pasta iar in sita sa ramana doar samburii
-
Se bat albusurile spuma (se adauga si un praf de sare pentru a obtine o spuma ferma)
-
Treptat, se incorporeaza in spuma de albus 150 g zahar pudra si pasta de zmeura
-
Se pune aceasta crema intr-un recipient sau in mai multe recipiente individuale (cupe etc), se presara deasupra cremei 50 g zahar tos si se pune la rece
-
Separat, se pregateste un sos astfel:
– galbenusurile se freaca bine cu restul de zahar tos (25 g)
– se arde restul de zahar pudra (50 g) si se stinge cu laptele
– zaharul ars stins cu lapte se incorporeaza usor (putin cate putin) in galbenusuri (amestecand incontinuu) apoi se pune la foc mic si se amesteca permanent pana se ingroasa
– sosul se lasa sa se raceasca
-
Se toarna sosul imprejurul cremei de zmeura
-
Optional se decoreaza crema cu zmeura
-
Se serveste
Se poate folosi zmeura proaspata sau congelata (eu am folosit zmeura congelata).
Crema de zmeura – un desert parfumat, fin si foarte placut!