TORTA DE MERE – ANUL 1936

TORTA DE MERE – ANUL 1936

Torta de mere – absolut delicioasa

TORTA DE MERE – ANUL 1936
Timp preparare
1 hr 30 mins
Timp gatire
40 mins
Timp total
2 hrs 10 mins
 

Textul original al retetei: „Facem o jumatate de foaie din compozitia de torta de Linz (…adica frecam 150 gr. unt pana se face spumos, la care pe urma adaugam 150 gr. zahar si 50 gr. galbenus fiert tare si amestecam mai departe. Mai adaugam coaja de lamaie, 200 gr. faina, 100 gr. migdale taiate fin. Le framantam toate laolata, le intindem din care taiem o foaie rotunda de marimea cercului) apoi o ungem cu marmelada de piersici, presaram cu pesmet, punem peste ea felii de mere fierte cu zahar si presarate cu scortisoara, o presaram cu alune prajite macinate si cu stafide, pe urma o stropim cu rom. Preparam o compozitie de alune din: 4 oua, 80 gr. zahar, 40 gr. alune prajite si 40-50 gr. faina grisata, in care in loc de apa punem rom. Compozitia aceasta se prepara astfel: galbenusele cu 2/3 parti din zahar le amestecam bine spumos […] apoi se adauga alunele macinate, se amesteca bine, apoi se adauga romul (la 6 oua 2 linguri) si numai dupa ce toate acestea sunt bine amestecate, se adauga spuma de albus si faina (albusul trebuie batut pana devine foarte spumos […] in care adaugam zaharul ce am pus deoparte). Compozitia aceasta o turnam pe torta, o presaram cu alune sau migdale macinate, apoi o coacem.”

Sursa: Carte speciala pentru cofetarie si bufet rece, Estera Czelnai, 1936

tip: Desert
pentru: 6 persoane
Ingrediente
Blat:
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 50 g galbenus fiert (galbenusul fiert de la 3 oua)
  • Putina coaja de lamaie
  • 200 g faina
  • 100 g migdale crude macinate
Compot de mere:
  • 4 mere
  • 4 linguri zahar
  • apa cat sa acopere merele
Alte ingrediente pentru straturi torta:
  • cateva linguri marmelada de piersici
  • 2 linguri pesmet
  • merele din compot
  • putina scortisoara
  • 40 g alune prajite si macinate
  • o mana stafide
  • 1,5 linguri rom
Compozitia de alune:
  • 4 oua
  • 80 g zahar
  • 40 g alune prajite si macinate
  • 40-50 g faina
  • 1,5 linguri rom
Pentru suprafata tortei:
  • o mana migdale crude macinate
  • putin zahar pudra
Pentru tava:
  • putin ulei pentru uns tava
  • putina faina pentru tapetat tava
Instructiuni
  1. Se pregateste foaia de blat astfel: cu ajutorul unui mixer, se amesteca bine untul (150 g) cu zaharul (150 g) si cu galbenusul fiert tare (3 galbenusuri); se rade putina coaja de lamaie, se adauga faina (200 g) si migdalele crude macinate (100 g). Se amesteca totul bine si se pune aceasta compozitie intr-un singur strat uniform intr-o tava rotunda ( tava trebuie unsa cu putin ulei si tapetata cu faina inainte de a pune compozitia)

  2. Separat se pregateste un compot de mere astfel: 4 mere se curata de coaja si de cotor, se taie in bucati nu prea mici si se pun sa fiarba impreuna cu 4 linguri de zahar in apa cat sa le acopere

  3. Blatul pus in tava se unge cu marmelada de piersici, apoi se presara pe intreaga suprafata pesmet, se asaza un strat de bucati de mere din compot, se presara peste mere putina scortisoara, apoi alunele prajite si macinate (aprox 40 g), se pun si stafidele intr-un strat (aprox. o mana de stafide) si apoi stropim cu o lingura jumatate de rom

  4. Se pregateste compozitia de alune astfel: se amesteca bine 4 galbenuse crude cu 50 g zahar apoi se adauga 40 g alune prajite si macinate si 1 lingura jumatate de rom. Separat se bat spuma 4 albuse cu putina sare si 30 g zahar. Cu o lingura se amesteca usor compozitia de galbenus cu spuma de albus si se incorporeaza treptat si faina

  5. Compozitia de alune se pune ca un ultim strat al tortei, apoi se presara pe deasupra cu migdale crude macinate si se pune torta la cuptor (aproximativ 40 minute)

  6. Cand este gata, se scoate torta din cuptor, se presara cu zahar pudra si se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii in tava si se serveste

Note reteta

Cumparam alune crude pe care le prajim intr-o tigaie si apoi le macinam.
Cumparam migdale crude si le folosim macinate.
Folosim rom si nu esenta de rom.
Compozitia de blat o punem direct in tava si cu mana sau cu dosul unei linguri o intindem pe intreaga suprafata a tavii.
Torta de mere – absolut delicioasa


Related Posts

PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986

Facebook Prajitura Scufita Rosie – foarte usor de pregatit, foarte buna si foarte aspectuoasa! Print PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986 Timp preparare 30 mins Timp gatire 35 mins Timp total 1 hr 5 mins   Textul original al retetei: „Blatul: 4 oua, 4 linguri zahar […]

TURTA CU CAISE – ANUL 1935

TURTA CU CAISE – ANUL 1935

Facebook Turta cu caise – o prajiturica frumoasa si gustoasa.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.