MARINATA PENTRU VANAT – ANUL 1929

MARINATA PENTRU VANAT – ANUL 1929

Aceasta marinata poate fi folosita atat pentru vanat cat si pentru carne de vita.

MARINATA PENTRU VANAT – ANUL 1929
Timp preparare
40 mins
 

Textul original al retetei: „Fierbem intr-o oala, bine smaltuita, 1,1/2 kgr. apa cu 1 kgr. otet de vin, mai adaugand 2-3 cepe taiate in felii subtiri, o lingura boabe piper, o lingura inibahar, 5-6 fire cuisoare, 8-10 foi dafin, o lingura sare, o radacina mica de morcov, una de patrunjel, o capatana de usturoi, coaja dela o lamaie, lasandu-le toate sa fearba, timp de 20 minute. Asezam apoi vanatul intr-un vas de pamant, dupa ce mai intaiu l-am curatit de pielite, de sange inchegat si spalat in mai multe ape, apoi punem marinata ferbinte peste el, asa ca marinata sa acopere vanatul si acoperind vasul, sa stea un sfert de ceas; dupa aceea scurgem marinata din carne, in vasul in care a fert si din nou o lasam sa dea in clocot, apoi intors a doua oara peste vanat, acoperind vasul si lasat sa stea la un loc rece, 1-2 zile, intorcand carnea, in fiecare zi, odata, apoi scoasa din marinata si pregatita dupa plac. Vanatul tanar nu-l oparim cu marinata facuta, nici nu-l tinem in ea, ci numai gatit in marinata. Marinata sa acopere intotdeauna vanatul. La iepure este de observant ca sa nu lasam grasimea pe el, ci sa o curatim bine. Aceasta marinata o folosim pentru iepuri, potarnici, porumbei, etc. Vanatul batran sa-l oparim de mai multe ori, in fiecare zi si inainte de a-l pune in marinata, trebuie bine batut cu ciocanul de carne.”

Sursa: Buna menajera sau carte de bucate, Ecaterina Comsa, 1929

tip: retete de baza
Ingrediente
  • 1,5 l apa
  • 1 l otet de vin
  • 2-3 cepe taiate feliute
  • 1 lingura piper boabe
  • 1 lingura boabe enibahar
  • 5-6 cuisoare
  • 8-10 foi de dafin
  • 1 lingura sare
  • 1 morcov taiat rondele
  • 1 radacina patrunjel taiata rondele
  • 1 capatana usturoi
  • coaja de la o lamaie
Instructiuni
  1. Toate ingredientele de mai sus se fierb intr-o oala timp de 20 minute

  2. Carnea se curata de pielite, de sange inchegat si se spala in mai multe ape

  3. Se pune carnea intr-un vas de pamant si apoi se toarna marinata fierbinte peste ea, astfel incat marinata sa acopere carnea; acoperim vasul si il lasam deoparte 15 minute

  4. Dupa cele 15 minute de asteptare, se scurge marinata din vasul cu carne in vasul in care a fiert si o dam din nou in clocot

  5. Marinata fierbinte se toarna a doua oara peste carne, se acopera vasul si se lasa sa stea la loc rece 1-2 zile, intorcand carnea in fiecare zi, o singura data

  6. Carnea astfel marinata se pregateste apoi dupa plac (fripta, la cuptor etc)

Note reteta

Aceasta marinata poate fi folosita atat pentru vanat cat si pentru carnea de vita.


Related Posts

BORS TARANESC – ANUL 1983

BORS TARANESC – ANUL 1983

Facebook Bors taranesc –aromat si foarte gustos. Textul original al retetei: „500 g carne de vaca, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, ½ telina, 1 ardei gras, 10-12 pastai fasole verde, ¼ varza mica, 4-5 rosii, 2 cartofi, 1l bors, marar, patrunjel, leustean, sare, putin […]

BORS CU PERISOARE – ANUL 1940

BORS CU PERISOARE – ANUL 1940

Facebook Bors cu perisoare – un bors foarte bun! Textul original al retetei: „Cantitati pentru 6 persoane: ½ kgr. carne de vitel, 2 oua, 1 felie de paine, 3 cepe, 3 legaturi verdeata, piper, sare, 1 kg bors, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina.Carnea tocata […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.