Prajitura cu sirop de portocale – o prajitura usor de pregatit, foarte gustoasa si foarte aromata.
Textul original al retetei: „250 g unt, 100 g zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, 1 praf de sare, 3 oua, 500 g faina, 750 g lapte, 1 praf de copt. Siropul: 150 g zahar, 1 pahar apa, sucul si coaja de la o portocala, 1 lingura de rom. Din unt, zahar, faina, oua, lapte, arome si praf de copt se prepara un aluat bine framantat, care se coace intr-o forma de chec unsa. Dupa ce s-a copt se insiropeaza cu urmatorul sirop. Se pune la fiert zaharul cu apa, se adauga coaja rasa si sucul de la portocala si romul. Acest sirop se toarna peste prajitura calda rasturnata pe platou, pana il absoarbe pe tot.”
Sursa: Prajituri si dulciuri, Ana Elenescu, 1959
- 250 g unt
- 100 g zahar
- 500 g faina
- 3 oua
- 750 g lapte
- 1 plic zahar vanilat
- putina coaja de lamaie rasa
- putina sare
- 1 plic praf de copt
- putin ulei si putina faina pentru uns si tapetat tava
- 150 g zahar
- 1 pahar apa
- 1 portocala
- 1 lingura rom
-
Din unt, zahar, faina, oua, lapte, arome (zahar vanilat si coaja rasa de lamaie), putina sare si praf de copt se prepara un aluat bine omogenizat (iese destul de lichid, ca o smantana)
-
Aluatul se toarna intr-o forma (sau mai multe daca e nevoie) de chec unsa cu ulei si tapetata cu faina
-
Se pune la cuptor aproximativ 40-45 minute (pana se rumeneste frumos si este aluatul copt)
-
Dupa ce s-a copt, se scoate usor din tava si se pune pe un platou
-
Se pregateste siropul astfel: se pune la fiert zaharul cu apa, se adauga coaja rasa si sucul de la portocala si romul
-
Acest sirop se toarna usor, treptat, cu o lingura pe intreaga suprafata a prajiturii pana este integral absorbit
-
Se lasa prajitura deoparte astfel incat sa absoarba bine siropul, apoi se taie felii si se serveste
Atentie! punem rom si nu esenta de rom, iar daca nu avem rom putem pune coniac.
Prajitura este buna si imediat dupa ce o insiropam insa este si mai buna daca o lasam cateva ore dupa ce am insiropat-o, ca sa absoarba bine siropul.
Prajitura cu sirop de portocale – o prajitura usor de pregatit, foarte gustoasa si foarte aromata.
Este foarte gustos,se prepara extrem de rapid,o prăjitură festivă. Gătesc cu plăcere rețeleistorice,cu ele am crescut….și copiii și nepoții sunt incantati,de gust! Recomand cu drag sa le gătiți.
Va multumesc frumos pentru aprecieri. Ma bucura tare mesajul dvs.