SARMALE DE VARZA ACRA – ANUL 1929

SARMALE DE VARZA ACRA – ANUL 1929

Sarmale de varza acra – autentice si delicioase.

SARMALE DE VARZA ACRA – ANUL 1929
Timp preparare
1 hr 15 mins
Timp gatire
3 hrs
Timp total
4 hrs 15 mins
 

Textul original al retetei: „…tocam o jumatate kgr. carne moale de vaca si jumatate kgr. carne de porc; tocam si 80 gr. slanina proaspata; prajim o ceapa mica si tocata marunt, in o lingura de untura fierbinte; dupa ce ceapa este prajita, o luam dela foc, punand peste ea, atat carnea tocata cat si slanina, un ou, 3 linguri de orez spalat, putin piper si sare toate bine mestecate

Desfacem o capatana mare de varza acra in foi, taind cotorul fiecarei foi si le umplem cu tocatura… si asezate intr-o oala de pamant, cu cateva felii de slanina proaspata si cateva bucati de carne de porc si de vaca, precum si cateva boabe de piper; dupa aceea umplem oala cu zeama de varza, care fiind prea acra, o slabim cu apa si acoperind oala lasata sa fearba incet timp de 2-3 ceasuri, scuturand-o, din cand in cand, sa nu se arda. In varza taiata sa nu uitam a adauga si putina slanina veche, tocata marunt, care ii da un gust placut.”

Sursa: Buna Menajera sau Carte de Bucate, Ecaterina Comsa, 1929

tip: Fel Principal
Ingrediente
Umplutura:
  • 1/2 kg carne de vita
  • 1/2 kg carne de porc
  • 80 g slanina proaspata
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingura untura
  • 1 ou
  • 3 linguri orez
  • putin piper macinat
  • putina sare
Alte ingrediente necesare pentru sarmale:
  • 1 varza mare acra
  • 80 g slanina proaspata
  • 80 g slanina veche (afumata)
  • 300 g carne de porc
  • 300 g carne de vita
  • cateva boabe piper
  • 1-1,5 l zeama de varza
Instructiuni
  1. Se pregateste umplutura astfel:

    • ½ kg carne de porc, ½ kg carne de vita si 80 g slanina proaspata se dau prin masina de tocat carne

    • separat, se rumeneste o ceapa mica intr-o lingura de untura

    • cand ceapa este usor rumenita se ia de pe foc si se adauga tocatura de carne cu slanina, 1 ou, 3 linguri de orez, putin piper macinat si sare

    • se amesteca bine

  2. Se desprind foile de varza, li se taie cotoarele si se taie fiecare frunza pe jumatate daca e destul de mare

  3. Cotoarele de varza si cateva resturi de frunze se taie marunt

  4. Carnea de porc (300 g) si carnea de vita (300 g) se taie cubulete potrivite (nu prea mici)

  5. Slanina proaspata (80 g)  si slanina veche (afumata) (80 g) se taie feliute

  6. In oala in care dorim sa fierbem salmalele, se aseaza mai intai un strat de varza si cotoare tocate marunt (cam jumatate din cantitatea pregatita)

  7. Peste stratul de varza tocata de pe fundul oalei se pun cateva feliute de slanina veche afumata, cateva feliute de slanina proaspata si cateva boabe de piper

  8. Se pregatesc sarmalele obisnuit (frunzele de varza se umplu cu tocatura si se ruleaza bine)  si apoi se aseaza sarmalele pe randuri in oala. Printre sarmale se pune restul de slanina veche afumata si slanina proaspata (ambele taiate feliute) si bucatile de carne de porc si de vita

  9. Cand terminam de pus sarmalele in oala, se acopera cu un strat de varza tocata (restul ramas) si se pune zeama de varza

  10. Oala cu sarmale se pune sa fiarba la foc mic 2-3 ore, scuturand-o din cand in cand ca sa nu se arda

  11. Daca pe parcursul fiertului scade zeama, se adauga putina apa

  12. Cand sunt gata, sarmalele se servesc cu smantana, ardei iute si mamaliguta

Note reteta

Sarmale de varza acra – gust autentic, delicios.


Related Posts

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

Facebook 33 retete autentice din perioada 1908-1968 Retetele strabunilor de la gustari sarate, la biscuiti si fursecuri simple, cu ciocolata sau umplute cu marmelada sau rahat pana la aromata turta dulce. autor Norica Birzotescu, editura Camara Satencei, 80 pagini, format: 14.8 x 21 cm, data […]

CRAP PE VARZA ACRA – anul 1980

CRAP PE VARZA ACRA – anul 1980

Facebook Crap pe varza acra – o combinatie excelenta! Print CRAP PE VARZA ACRA – 1980 Timp preparare 15 mins Timp gatire 1 hr 30 mins Timp total 1 hr 45 mins   Textul original al retetei:”1,500 kg crap, o varza acra mare, 100 ml ulei, […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.