PIFTII – ANUL 1928

PIFTII – ANUL 1928

Piftii – gust echilibrat, aromat, foarte bun.

PIFTII – ANUL 1928
Timp preparare
5 hrs
 

Textul original al retetei: „Picioarele, falcile, soriciul, 25 gr. sare, 100 g ceapa, zarzavat, o capatana de usturoi. Modul de preparare: Se opareste soriciul si picioarele si se freaca bine cu malai sa se curate bine de par. Se spala in mai multe ape si se pun la fiert impreuna cu falcile in apa rece cu sare si zarzavat de supa. Cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus pana la 1/3 din cantitate, se scoate carnea se alege de oase si se aranjeaza in farfurii intinse garnisandu-se cu zarzavat taiat frumos si foi de patrunjel, iar deasupra se toarna zeama ce-a fost strecurata si amestecata cu putina zeama de usturoi si s-a vanturat bine pentru a se amesteca bine. Farfuriile se tin la rece pana se incheaga toata zeama.”

Sursa: Caiet de generalitati si notiuni pentru atelierul de bucatarie, 1928

tip: Aperitiv
pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 1 picior de porc
  • 1 falca de porc
  • 150 g sorici
  • 1 morcov
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1/2 telina
  • 3 cepe
  • cativa catei de usturoi
  • sare
  • putin patrunjel verde
Instructiuni
  1. se curata, se spala bine si se portioneaza in bucati mai mari piciorul de porc, falca si soriciul

  2. morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa se curata si se spala (se lasa intregi)

  3. piciorul de porc, falca si soriciul se pun la fiert in apa rece cu sare impreuna cu morcovul, radacina de patrunjel, telina si ceapa

  4. cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus la aproximativ 1/3 din cantitate, se scoate carnea, se dezoseaza si se taie bucatele iar separat se strecoara zeama

  5. usturoiul se piseaza, se freaca cu sare si se adauga putina zeama din fiertura de carne amestecandu-se bine apoi se strecoara in zeama de carne apasand bine cu o lingura in strecuratoare astfel incat sa se scurga bine zeama si pasta de usturoi. Zeama de carne cu usuroiul strecurat se amesteca foarte bine si se potriveste de sare

  6. in recipiente intinse micute (spre exemplu tavite mici ceramice) se aranjeaza frumos feliute de morcov, radacina patrunjel si telina (din cele care au fiert impreuna cu carnea) si frunzulite verzi de patrunjel asezandu-se apoi un strat de bucatele de carne

  7. peste stratul de carne se toarna usor zeama de carne amestecata cu usturoi si se dau recipientele la rece pana se incheaga bine zeama

  8. inainte de a servi piftia se rastoarna pe farfurie

Note reteta

Piftii – gust echilibrat, aromat, foarte bun.


Related Posts

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

Facebook 33 retete autentice din perioada 1908-1968 Retetele strabunilor de la gustari sarate, la biscuiti si fursecuri simple, cu ciocolata sau umplute cu marmelada sau rahat pana la aromata turta dulce. autor Norica Birzotescu, editura Camara Satencei, 80 pagini, format: 14.8 x 21 cm, data […]

carte RETETE ISTORICE CARNATI

carte RETETE ISTORICE CARNATI

Facebook 65 de retete autentice din perioada 1908-1970 O colectie valoroasa de retete istorice pentru prepararea carnatilor, retetele strabunilor pentru tot felul de carnati cum ar fi trandafirii oltenesti, patricieni, carnati albi, carnati fara piele (mititei), lebervurst, carnati de creier, chisca moldoveneasca, carnati ardelenesti, ghiudem, […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.