TRANDAFIRII OLTENESTI – ANUL 1960

TRANDAFIRII OLTENESTI – ANUL 1960

Trandafirii oltenesti – carnati deliciosi.

TRANDAFIRII OLTENESTI – ANUL 1960
Timp preparare
30 mins
 

Textul original al retetei: „…Se alege carne moale de porc, de pe oase, se curata de zgarciuri si se toaca cu satirul pe un fund de lemn. Se adauga slanina taiata in cuburi mici, sare, piper, bucatele de ardei iute uscat, usturoi bine pisat, putina zeama de carne. Se amesteca totul bine. Se umplu mate subtiri, se leaga, se atarna la vint sa se zvinte 2-3 zile, apoi, daca se pastreaza mai mult timp se afuma la fum slab. Se consuma cruzi sau usor prajiti in grasime. Pentru 1,500 kg carne de porc se iau 500 g slanina, ¼ lingurita piper pisat, ¼ ardei iute, 1 capatana usturoi, 2-3 linguri de zeama de carne, 50 g sare.”

Sursa: Sfaturi gospodaresti, 1960

tip: Fel Principal
Ingrediente
  • 2 kg carne de porc grasa (sau 1,5 kg carne de porc mai slaba si 500 g slanina)
  • 1/4 lingurita piper macinat
  • 1/4 lingurita boia de ardei iute
  • 1 capatana de usturoi
  • 2-3 linguri apa sau zeama de carne
  • sare
Instructiuni
  1. Carnea de porc se toaca cu satarul pe un fund de lemn

  2. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu putina sare si apa (2-3 linguri)

  3. In tocatura de carne, se adauga piperul, boiaua de ardei iute si zeama de usturoi (usturoiul pisat trecut printr-o strecuratoare apasand bine cu o lingura astfel incat sa iasa zeama si cat multa pasta de usturoi) si se amesteca bine potrivindu-se de sare

  4. Se umplu mate subtiri de porc si se leaga

  5. Carnatii se atarna la vint sa se zvinte 2-3 zile, apoi, daca se doreste se afuma la fum slab

  6. Se servesc

Note reteta

In loc de carne mai slaba de porc (1,5 kg) si slanina (500 g) am ales sa pun carne de porc mai grasa (2 kg).
In loc de 2-3 linguri de zeama de carne cum indica reteta originala am pus 2-3 linguri de apa.
Am folosit boia de ardei iute facuta in casa astfel: ardei iuti mai mari uscati (raci cum se numesc in zona olteniei), goliti de miez si seminte si dati prin rasnita de cafea.

Cantitatea de sare indicata in reteta originala (50g) mi s-a parut mare si de aceea am pus sare dupa gust.
TRANDAFIRII OLTENESTI – carnati deliciosi


Related Posts

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

carte RETETE ISTORICE FURSECURI SI BISCUITI DE CRACIUN

Facebook 33 retete autentice din perioada 1908-1968 Retetele strabunilor de la gustari sarate, la biscuiti si fursecuri simple, cu ciocolata sau umplute cu marmelada sau rahat pana la aromata turta dulce. autor Norica Birzotescu, editura Camara Satencei, 80 pagini, format: 14.8 x 21 cm, data […]

carte RETETE ISTORICE CARNATI

carte RETETE ISTORICE CARNATI

Facebook 65 de retete autentice din perioada 1908-1970 O colectie valoroasa de retete istorice pentru prepararea carnatilor, retetele strabunilor pentru tot felul de carnati cum ar fi trandafirii oltenesti, patricieni, carnati albi, carnati fara piele (mititei), lebervurst, carnati de creier, chisca moldoveneasca, carnati ardelenesti, ghiudem, […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.