RULADA –rapida, simpla, fina, gust autentic.

Textul original al retetei: "7 galbinusuri trebue frecate ca spuma cu 18 deca de zahar pisat, apoi bate spuma dela 7 oua, se mesteca cu cele din blid si pe urma se cerne 15 deca de faina in ea. Se toarna in tipsia unsa si infainata si se coace de jumatate. Se rastoarna apoi pe o scandura presarata cu faina, se unge asa calda cu marmelada de fragi ori de caise, se suceste de-a latul ca un sul si se pune ear pe tava in frigatoare ca sa se mai coaca. Daca-i racita rulada, se taie felii frumoase si se presara cu zahar marunt."
Sursa: Gatirea mancarurilor de dulce si de post. Retete de bucate simple si bune, Zotti Hodos, 1914
- 7 oua
- 180 g zahar pudra
- 150 g faina
- putin ulei pentru uns tava
- putina faina pentru tapetat tava si pentru blat
- putina sare
- marmelada de caise sau de fragi/capsuni
- putin zahar pudra pentru decorare
-
Cu ajutorul unui mixer, cele 7 galbenusuri de ou se amesteca bine cu zaharul pudra (180 g), pana cand compozitia devine o crema compacta si foarte fina
-
Albusurile de ou se bat spuma (la inceput se adauga si putina sare astfel incat sa obtinem o spuma ferma)
-
Spuma de albusuri se adauga compozitiei din galbenusuri si se amesteca usor cu o lingura pana cand este incorporata in compozitie toata spuma de albus
-
Se incorporeaza usor in compozitia de mai sus si faina (150 g) punand faina in ploaie putin cate putin (ca sa nu se formeze cocolase)
-
Compozitia o turnam intr-o tava intinsa, potrivita ca marime, unsa cu ulei si tapetata cu faina
-
Cand compozitia este pe jumatate coapta (s-a inchegat bine) se scoate tava din cuptor, se dezlipesc usor cu un cutit marginile prinse de tava si se rastoarna cu mare grija pe o suprafata plana presarata cu faina
-
Se unge cu un strat bun de marmelada si se rasuceste de-a latul facandu-se un sul
-
Se pune rulada iar in tava si se da la cuptor sa se continue coacerea, pana cand rulada se rumeneste frumos
-
Cand rulada este gata, se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca
-
Racita, rulada se pudreaza cu zahar si se taie in felii cam de un deget grosime (dupa fiecare felie taiata, cutitul trebuie sters cu un servetel de bucatarie astfel incat marmelada ramasa pe lama cutitului sa nu murdareasca blatul urmatoarei felii)
-
Se aranjeaza frumos pe platoul de servit, se pudreaza suplimentar cu zahar si se serveste
Pentru aceasta rulada, eu am folosit marmelada de caise si e foarte buna insa sunt convinsa ca e delicioasa si cu marmelada de fragi / capsuni asa cum indica ca alternativa si reteta originala.
RULADA –rapida, simpla, fina, gust autentic.