PAINE DE GUTUI – ANUL 1908

PAINE DE GUTUI – ANUL 1908

PAINE DE GUTUI – o marmelada de gutui aromata si delicioasa.

PAINE DE GUTUI - ANUL 1908
Timp preparare
1 hr 30 mins
 

Textul original al retetei: "Fierbi gutuile pana se moaie, le razi fin si le amesteci la ½ kg. din carnea lor 1/2 kgr. zahar pisat. Aceasta se fierbe pe foc lin. Imediat ce incepe a se deosebi de fund, si cand se inteapa cu lingurita si gaura nu dispare, atunci e gata. Se amesteca apoi cu nitica scortisoara si citronat, se bate bine impreuna si se unge pe forme mici, cari se usuca intr-un cuptor cu caldura lina. Punand massa in forme cu pestisori atunci se obtine asa numitul peste de gutui."

Sursa:  Noua carte de bucate, D-na L.I.S., 1908

tip: Desert
pentru: 8 persoane
Ingrediente
  • 2 gutui mari
  • 400 g zahar pudra
  • 1 varf de cutit scortisoara pudra
  • O mana de cubulete coaja de lamaie confiata
  • putin ulei pentru uns tava
Instructiuni
  1. Gutuile se spala si se taie in bucati mari dand la o parte partea tare (cotorul cu seminte) si partile vatamate

  2. Bucatile de gutui se pun la fiert cu foarte putina apa

  3. Cand gutuile sunt fierte, se paseaza cu ajutorul unui mixer astfel incat sa obtinem o pasta fina

  4. Pasta de gutui se cantareste si se adauga in aceasta pasta o cantitate egala de zahar pudra

  5. Se pune din nou la fiert pasta pana cand incepe sa se desprinda de pe vas (amestecand foarte frecvent astfel incat sa nu se lipeasca)

  6. Cand pasta este gata, se ia de pe foc, se adauga un varf bun de scortisoara si o mana de cubulete de coaja de lamaie confiata

  7. Se pune pasta intr-o tava micuta de chec unsa cu putin ulei sau in tavite mai mici si se da putin la cuptor ca sa prinda o crusta frumoasa

  8. Cand e gata, se lasa sa se raceasca in tava si apoi usor cu un cutit se desprind marginile de tava si se rastoarna pe o suprafata plana

  9. Painea de gutui se lasa sa se usuce cat mai mult (cu cat mai mult cu atat mai bine)

  10. Se serveste

Note reteta

Cu cat sunt mai mici recipientele in care se pune pasta de gutui la cuptor cu atat mai bine intrucat dupa ce e scoasa din cuptor se va intari mult mai repede.

PAINE DE GUTUI – o marmelada de gutui aromata si delicioasa.


Related Posts

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

PRAJITURA CU MARMELADA SI NUCI – ANUL 1974

Facebook Prajitura cu marmelada si nuci – o prajitura foarte buna.

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

Facebook Bors rusesc de post – inedit si foarte gustos! Print BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938 Timp preparare 2 hrs 50 mins   Textul original al retetei: „Se pune fasolea la fiert. In timp ce fierbe fasolea, se curate, se spala o sfecla […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.