Scordolea de nuci – pur si simplu excelenta.
Textul original al retetei: "Curatim 50-60 de nuci si le pisam in piulita; ferbem 3-4 cartofi mari, ii curatim de coaja si dupa ce sau racit, ii radem pe razatoare, ii punem intr-un castron de portelan, le adaugam potrivit sare, putin miez de paine muiat in apa si stors bine, cateva linguri de untdelemn, 5-6 catei de usturoi, zdrobiti marunt si mestecate toate cat mai bine. Adaugam apoi cateva linguri otet de vin si nucile pisate mestecandu-le din nou bine.[…] se poate servi langa un rasol de peste, melci, raci etc."
Sursa: Buna Menajera sau Carte de Bucate, Ecaterina Comsa, 1929
- 25 nuci (adica aproximativ 150 g miez de nuca)
- 2 cartofi mari
- 1/2 felie de paine
- 2 catei de usturoi
- sare
- 3 linguri ulei
- 1 lingura otet de vin
-
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja lor
-
Se sparg nucile scotand miezul pe care apoi il macinam marunt cu ajutorul unei rasnite
-
Cand cartofii sunt fierti, se scot din apa, se decojesc si se paseaza bine fie cu o presa speciala fie se dau prin razatoare (atentie: nu se adauga deloc apa)
-
Se adauga cartofilor pasati, putina sare, miezul de paine inmuiat in apa si stors bine, uleiul, usturoiul zdrobit marunt si se amesteca bine
-
Se adauga apoi otetul de vin si nuca macinata si din nou amestecam bine potrivind de sare
-
Scordoleaua se aranjeaza frumos pe platoul de servit, decorand cu miez de nuca
-
Scordoleaua se poate servi ca o gustare, simpla cu paine sau garnitura la rasol de peste
Scordolea de nuci – o gustare / garnitura excelenta.