VARZARI – ANUL 1940

VARZARI – ANUL 1940

Varzari – foarte fragede, gustoase si calde si reci. Gustare si de post.

VARZARI - ANUL 1940
Timp preparare
1 hr 30 mins
 

Textul original al retetei: "Se face un aluat din o jumatate de ceasca de untdelemn, o jumatate ceasca de apa, sare si faina cat cuprinde. Aluatul sa fie potrivit de moale. Se framanta bine si se lasa sa se odihneasca un sfert de ora acoperit cu un servet. Intre timp se pregateste varza, si anume se taie marunt varza murata, se scurge bine de zeama si se trage putin cu 2 linguri de untdelemn (nu se rumeneste). Se adauga un varf de cutit de piper. Din aluat se intind pe rand doua foi ca de taitei. Se taie patrate, se umplu cu varza, se intorc colturile spre mijloc, in forma de plic. Colturile plicului se mai aduc odata catre mijloc si se lipesc bine, ca sa nu iasa varza. Se coc in tava la foc potrivit. Se pot face si cu varza proaspata, care mai inainte trebuie oparita cu bors."

Sursa: Bucataria satului, Sanda Marin, 1940

tip: Gustare
pentru: 4 persoane
Ingrediente
  • 1/2 pahar apa
  • 1/2 pahar ulei
  • 300 g faina
  • 1 varza proaspata
  • 1 cana bors
  • 4 linguri ulei pentru calita varza
  • sare
  • putin piper
  • putin ulei pentru uns tava
  • putina faina pentru intins coca si tapetat tava
Instructiuni
  1. Se face un aluat din ½ pahar apa, ½ pahar ulei, 300 g faina si putina sare. Se framanta bine si se lasa deoparte cat timp se prepara umplutura de varza

  2. Varza proaspata spalata si curatata de frunzele exterioare mai deteriorate se taie fideluta

  3. Borsul se pune la fiert intr-o oala si cand e fierbinte se adauga varza taiata fideluta si se amesteca lasand varza sa se inmoaie bine

  4. Cand varza este bine oparita in bors, se scurge de zeama si se caleste in 4 linguri de ulei. Spre final se adauga sare dupa gust, putin piper si se lasa deoparte

  5. Aluatul se imparte in doua si pe o suprafata data cu faina se intinde cate o foaie de aproximativ jumatate de centimetru

  6. Aluatul intins se taie in patrate si in mijlocul fiecarui patrat se pune cate o gramajoara de varza, iar colturile patratului se aduc spre interior ( in forma de plic) lipind bine. Colturile plicului se intorc putin spre interior si se lipesc bine (ca sa nu iasa varza).

  7. Varzarile se pun intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se dau la cuptor pana se rumenesc frumos

  8. Cand sunt gata, se asaza pe platoul de servit si se servesc

Note reteta

Asa cum indica reteta originala, aceste varzari se pot face fie cu varza acra fie cu varza proaspata oparita cu bors. Fiind in sezonul verzei, eu am optat pentru varianta cu varza proaspata.

Varzari – foarte fragede, gustoase si calde si reci. Gustare si de post.


Related Posts

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938

Facebook Bors rusesc de post – inedit si foarte gustos! Textul original al retetei: „Se pune fasolea la fiert. In timp ce fierbe fasolea, se curate, se spala o sfecla rosie si se da prin razatoare. Se tae o varza mica, in firisoare subtiri, pe […]

OUA REGESTI – ANUL 1935

OUA REGESTI – ANUL 1935

Facebook Oua regesti – gust delicat, fin, bun.



2 thoughts on “VARZARI – ANUL 1940”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.