SBIRICI- ANUL 1932

SBIRICI- ANUL 1932

SBIRICI – o gustare delicioasa care merge de minune cu un pahar de vin.

SBIRICI - ANUL 1932
Timp preparare
1 hr 15 mins
 

Textul original al retetei: "Proportii: 200 gr. faina, 3 oua, ½ dl apa, 100 gr. unt, 200 gr. branza, 100 gr. grasime. Se face o coca de placinta cu apa, faina, si oua, se framanta bine, apoi se intinde o foaie de 1 cm. groasa. Pe foaia intinsa se pune un strat subtire de unt, apoi se ruleaza foaia ca pentru taitei, se lasa cateva minute, apoi se taie bucatele, se formeaza rondele ca nuca, se intinde, se taie cu paharul ca pentru placintioare, se pune in mijloc branza de oi, se indoaie ca caltunasii cu o margine frumos rasucita si se prajesc in grasime."

Sursa: Curs de gospodarie, Maria General Dobrescu, 1932

tip: Gustare
pentru: 4 persoane
Ingrediente
  • 300 g faina
  • 3 oua
  • 50 ml apa
  • 100 g unt
  • 200 g branza de oaie (telemea)
  • 100 g ulei
Instructiuni
  1. Intr-o tigaita se topeste untul pe foc si se lasa deoparte

  2. Separat, branza telemea de oaie se da pe razatoare si se lasa deoparte

  3. Din faina, oua si apa se face o coca care se framanta bine

  4. Coca se intinde pe o suprafata presarata cu faina; coca sa fie cam de 1 cm grosime

  5. Se unge coca cu untul topit, pe intreaga ei suprafata (cu o pensula de bucatarie sau cu o lingura) si se ruleaza usor indoind capetele si avand grija sa nu iasa untul topit si se lasa cateva minute (ca sa fie absorbit untul)

  6. Apoi, coca se intinde din nou pe o suprafata presarata cu faina, intr-un strat subtire (cam de 1 cm)

  7. Coca se taie bucatele rotunde cu gura unui pahar

  8. Pe fiecare bucatica de coca se pune branza rasa si se indoaie coca pe jumatate, peste branza (ca sa obtinem un semicerc, forma de coltunasi) si se apasa usor cu degetele marginile (ca sa se lipeasca) iar apoi apasam marginile cu o furculita ca sa creem dungute

  9. Sbiricii, formele umplute cu branza, se prajesc in ulei incins

  10. Se servesc 

Note reteta

Punand in coca 200 g faina asa cum este indicat in reteta originala iese o coca destul de moale care nu poate fi intinsa (probabil reteta originala se referea la un alt tip de faina). Astfel am crescut cantitatea de faina la 300 g.

SBIRICI – o gustare delicioasa care merge de minune cu un pahar de vin.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.