PUIUL CUCOANEI MELE – ANUL 1935

PUIUL CUCOANEI MELE – ANUL 1935

PUIUL CUCOANEI MELE – un pui gatit diferit…cu gust de 5 stele!

PUIUL CUCOANEI MELE - ANUL 1935
Timp preparare
10 mins
Timp gatire
1 hr 10 mins
Timp total
1 hr 20 mins
 

Textul original al retetei: "Rumenesti intr-o cratita in unt proaspat o ceapa taiata in bucati. Adaogi bucati mici de sunca. Puiul sa nu se coloreze prea mult. Cand puiul s-a copt, il scoti pe farfuria de dat la masa si il pui pe masina ca sa stea cald. In cratita in care s-a taiat puiul torni 200 grame vin de Porto sau alt vin la fel. Lasa sa scada. Apoi adaoga 300 grame zmantana proaspata. Sa fiarba. Apoi trece acest sos des prin sita. Adaoga 50 gr unt proaspat cu putin ardeiu rosu, putina zeama de lamaie, putin cimbru pisat si putin piper macinat. Toarna acest sos peste pui. Acest pui poate fi servit cu orez sau cu macaroane."

Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935

tip: Fel Principal
pentru: 4 persoane
Ingrediente
  • o jumatate de pui
  • o jumatate de ceapa
  • 65 g unt
  • 20 g sunca
  • 100 ml vin rosu dulce
  • 150 g smantana
  • un varf de cutit boia de ardei dulce
  • putina zeama de lamaie
  • putin cimbru
  • putin piper
  • sare
Instructiuni
  1. se curata ceapa, se taie solzisori si se pune la foc sa se rumeneasca in 40 g unt. Cand e usor rumenita se adauga sunca taiata cubulete.

  2. se spala puiul, se taie bucati si se pune in cratita cu ceapa sa se rumeneasca; cratita sa fie acoperita si doar spre final luam capacul (din cand in cand amestecam cu o lingura )

  3. cand puiul este rumenit, se scoate si se aseaza pe platoul de servit

  4. in cratita in care s-a rumenit puiul se adauga vinul si se lasa sa fiarba (sa mai scada) apoi se adauga smantana si se mai lasa cateva clocote

  5. acest sos se strecoara printr-o strecuratoare si se pune din nou la foc intr-o cratita curatata

  6. in sosul strecurat se adauga 25 g unt, boiaua de ardei dulce, putina zeama de lamaie, putin cimbru pisat, putin piper, se potriveste de sare si se mai lasa sa fiarba putin, amestecand cu o lingura

  7. cand sosul este gata, acesta se toarna peste bucatile de pui de pe platoul de servit

  8. se serveste cu garnitura de orez

Note reteta

Am folosit sunca traditionala de casa, afumata.
Zeama de lamaie se pune dupa gust, in functie de cat de acrisor se doreste sosul. Eu am pus zeama de la aproximativ o jumatate de lamaie.
PUIUL CUCOANEI MELE – un pui gatit diferit si cu un gust de 5 stele!


Related Posts

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

Facebook Pilaf de orez – un pilaf foarte gustos.

CARNATI DE PORC CU SOS DE VIN – ANUL 1965

CARNATI DE PORC CU SOS DE VIN – ANUL 1965

Facebook Carnati de porc cu sos de vin – foarte simplu de pregatit si foarte gustosi. Un excelent fel de mancare.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.