SARMALUTE CU BRANZA IN FOI DE VITA – ANUL 1940

SARMALUTE CU BRANZA IN FOI DE VITA – ANUL 1940

Sarmalute cu branza in foi de vita – inedite, foarte gustoase si foarte fine. Rasfat!

SARMALUTE CU BRANZA IN FOI DE VITA - ANUL 1940
Timp preparare
1 hr 50 mins
 

Textul original al retetei: "Cantitati pentru 6 persoane: ½ kgr. frunze de vita, 3 bucati branza de vaci, 4 cepe, 3 oua, 3 linguri gris, 3 legaturi verdeata, 2 linguri unt, grasime, 1 pahar smantana, sare, piper, bors

Frunzele de vita se aleg, se spala, se oparesc sau se fierb in apa clocotita, daca sunt mai batrane. Se taie ceapa marunt, se inabuse in apa si cu grasime, se amesteca cu branza data prin sita, ouale, grisul, sarea si verdeata tocata. Se fac sarmalute cu frunzele oparite. Se aseaza un rand de frunze oparite pe fundul cratitei si apoi sarmalele. Deasupra se pune iarasi un rand de frunze oparite, se toarna apa cat sa le cuprinda si se fierb pana cand foaia de vita este bine fiarta. Se adauga borsul, potrivindu-se de acru. Cand sunt aproape gata, se pune jumatate din smantana si se dau la cuptor sa se rumeneasca. Se servesc calde cu unt si restul de smantana pe deasupra."

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre. Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940

tip: Fel Principal
pentru: 3 persoane
Ingrediente
  • 20 frunze de vita de vie
  • 1 ceapa
  • putin ulei
  • 250 g branza dulce de vaci
  • 1 ou
  • 1-2 linguri gris
  • cateva fire marar verde
  • putina sare
  • 1 pahar bors
  • cateva linguri smantana
  • 20 g unt
Instructiuni
  1. Se spala frunzele de vita de vie si se pun in apa clocotita cateva minute pe foc (ca sa se inmoaie)

  2. Separat se pregateste umplutura astfel: se inabuse ceapa tocata marunt in ulei si putina apa, apoi se adauga branza, oual, grisul, verdeata tocata si se potriveste de sare

  3. Frunzele de vita de vie se scot din apa clocotita, li se taie codita si se fac sarmalute cu umplutura pregatita mai sus

  4. Se aseaza un rand de frunze oparite pe fundul unei cratite, se aseaza sarmalutele si apoi se acopera cu un alt rand de frunze oparite. Se pune apa peste sarmalute (cat aproape sa le acopere) si se pun la fiert

  5. Spre final, se adauga borsul si se continua fierberea pana cand frunza de vita este bine fiarta

  6. Cand sunt gata, se scoate randul de frunze care le acopera,  se pune jumatate din smantana pe deasupra  sarmalutelor si se mai dau cateva minute la cuptor

  7. Se servesc calde cu unt si restul de smantana pe deasupra

Note reteta

Cand facem umplutura punem 1 sau 2 linguri de gris in functie de cat de moale este branza de vaci, astfel incat sa obtinem la final o umplutura cu o consistenta potrivita din care sa putem face sarmalute.

Sarmalute cu branza in foi de vita – inedite, foarte gustoase si foarte fine. Rasfat!


Related Posts

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

PILAF DE OREZ – ANUL 1949

Facebook Pilaf de orez – un pilaf foarte gustos.

ICRE DE BRANZA – ANUL 1957

ICRE DE BRANZA – ANUL 1957

Facebook Icre de branza – un aperitiv usor si gustos.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.