SIROP DE TRANDAFIRI – ANUL 1984

SIROP DE TRANDAFIRI – ANUL 1984

Sirop de trandafiri cu o culoare cuceritoare!

SIROP DE TRANDAFIRI - ANUL 1984
Timp preparare
30 mins
Timp gatire
40 mins
Timp macerare
1 d
Timp total
1 hr 10 mins
 

Textul original al retetei: "Pentru prepararea acestui sirop se folosesc petale de trandafiri de dulceata, proaspete, la care s-a indepartat partea de culoare alba-galbuie prin taierea cu foarfecele. Petalele se introduc intr-un vas emailat sau de inox si peste ele se adauga sare de lamaie (acid citric). Peste un kg petale se adauga 7-8 g acid citric. Amestecul se freaca cu mana si se constata ca petalele devin rosii si incepe sa se scurga din ele lichid.

Separat se prepara un sirop de zahar dupa metoda indicata la cald, din 1kg zahar si 1 l apa. Siropul fierbinte se toarna peste amestecul de petale cu acid citric si se lasa 24 ore la macerat. Dupa trecerea timpului de macerare se strecoara prin tifon, se preseaza pentru separarea petalelor de sirop. Siropul se imbuteliaza si se pasteurizeaza la rece sau la cald."

Sursa: Sucuri de fructe si bauturi racoritoare prepararte in casa, J. Jurubita, 1984

tip: Bauturi
Ingrediente
  • 1 kg petale trandafiri de dulceata
  • 1 kg zahar
  • 1 l apa
  • 7-8 g sare de lamaie (acid citric)
Instructiuni
  1. Se desprind petalele din trandafir

  2. Se spala petalele cu apa rece si se scurg

  3. Se pune peste petale sarea de lamaie si se amesteca cu mana bine, zdrobind petalele

  4. Se prepara pe foc un sirop din apa si zahar (dupa dizolvarea zaharului, se lasa siropul sa fiarba circa 5 minute, timp in care se indeparteaza spuma ce apare la suprafata. In general, se considera ca siropul este gata, atunci cand nu se mai formeaza spuma)...

  5. Se toarna siropul fierbinte peste amestecul de petale cu sarea de lamaie si se amesteca bine cu o lingura

  6. Se lasa siropul 24 de ore la macerare

  7. Dupa macerare, siropul se strecoara si se pune in sticle (storcand bine petalele de sirop)

  8. Se inchid sticlele bine (capace metalice) si se pun intr-o oala cu apa pe aragaz (pe fundul oalei se pune un prosop si apoi sticlele astfel incat sticlele sa nu atinga direct fundul si peretii oalei) si se fierb 30-40 minute.

  9. Dupa ce am inchis focul, acoperim cu un prosop oala si lasam asa pana se racesc sticlele

  10. Se pun sticlele la loc racoros pentru pastrare.

Note reteta

Chiar daca in reteta originala se recomanda taierea partii albe a petalelor, am ales sa nu urmez aceasta recomandare intrucat consuma foarte, foarte mult timp.
E prima oara cand pregatesc acest sirop insa clar m-a cucerit prin culoarea sa frumoasa (am mai incercat si alte retete insa culoarea finala a siropului nu a fost asa frumoasa).
Evaluarea mea: 5 din 5 stele.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.