TURTISOARE (POGACI) CU JUMARI – anul 1908

TURTISOARE (POGACI) CU JUMARI – anul 1908

Pogaci cu jumari = vis de iarna

O reteta perfecta pentru a fi servita in familie si/ sau cu prietenii in zilele de iarna alaturi bineinteles de un pahar de vin natural rosu si multa voie buna.

TURTISOARE (POGACI) CU JUMARI - ANUL 1908
Timp preparare
1 hr
Timp gatire
20 mins
Timp total
1 hr 20 mins
 

Text original

"Toaca bine jumatate oca de jumari reci si le framanta cu jumatate oca faina, puind in aluat 2 galbenusuri de ou, 3 linguri de smantana, 2 linguri de vin si vro 30 gr. de drojdii batute in lapte caldut. Dupa ce vei fi framantat bine aluatul, il intizi pe cat se poate de subtire, apoi il impaturi din nou, il mai framanti si iar il intinzi. Astfel de 3 ori. Intinzandu-l de a patra-a oara, ca sa fie o patura de ½ deget de groasa scoti din el cu un pahar, ca la crafne, turtisoarele, le pui pe tava, le mai lasi sa stea ca sa mai dospeasca si dupa ce sunt dospite le carezi cu ascutisul cutitului, le ungi cu ou si le pui sa se coaca.

Tot astfel se pot gati si fara drojdii."

Sursa: Noua carte de bucate, D-na L.I.S, 1908

tip: Gustare
pentru: 6 persoane
Ingrediente
  • 635 g jumari
  • 635 g faina
  • 2 galbenusuri ou
  • 3 linguri smantana
  • 2 linguri vin
  • 30 g drojdie proaspata
  • cateva linguri lapte
  • 1 buc ou
  • putin ulei
Instructiuni
  1. Se dau prin masina de tocat jumarile

  2. Se framanta bine o coca din jumarile tocate impreuna cu faina, galbenusurile, smantana, vinul si drojdia topita in lapte caldut.

  3. Se intinde un aluat cam de ½ deget de gros

  4. Se taie turtisoarele cu gura unui pahar

  5. Se unge tava de copt cu ulei

  6. Se pun turtisoarele si se mai lasa la dospit

  7. Dupa ce sunt dospite, se cresteaza usor suprafata cu un cutit in forma de patratele

  8. Se ung turtisoatele cu 1 galbenus de ou batut

  9. Se dau la cuptor pana se rumenesc ( aprox 30 min)

  10. Se pot servi calde dar si reci (raman foarte fragede)

Note reteta

Oca este o veche unitate de masura: 1 oca = 1271 grame. Eu am folosit drojdie uscata insa recomand totusi drojdia proaspata. Aceste pogaci sunt foarte, foarte gustoase si foarte fragede si calde dar si reci. Pot fi consumate pe parcursul mai multor zile acestea ramanand foarte fragede. Este clar o reteta de iarna si merge perfect cu un pahar de vin rosu natural (de tara) si bineinteles cu prieteni si voie buna. Evaluarea mea: 5 stele (pe o scala de la 1 la 5 stele)


Related Posts

OUA REGESTI – ANUL 1935

OUA REGESTI – ANUL 1935

Facebook Oua regesti – gust delicat, fin, bun.

OMLETA DE MACAROANE – ANUL 1940

OMLETA DE MACAROANE – ANUL 1940

Facebook Omleta de macaroane – o omleta inedita, fina si gustoasa! Textul original al retetei: „Se incing in tigaie 2 linguri de unt si se rumeneste bine 100 gr. macaroane fierte. Se bat 2 oua cu 1 lingura sos de tomate, 2 linguri lapte, 1 […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vot reteta





Pin It on Pinterest

error: COPYRIGHT © 2018 www.reteteistorice.ro. Toate drepturile sunt rezervate, conform dispozitiilor legale privind drepturile de autor și drepturile conexe, precum și a altor forme de protejare a proprietatii intelectuale. Toate textele si imaginile apartin autorului www.reteteistorice.ro. Publicarea lor integrala sau partiala se poate face numai cu acordul scris al autorului.